onsdag 18 april 2012

En mycket lyckad Klickerkurs

Jag for till Uppsala i höstas och gick en grundkurs i "klickerträning" för häst. Tyckte att det var lattjolajbans, och kände redan då att det här sättet att träna häst vill jag gärna fördjupa mig i.
Tog därför kontakt med Carolina Fransson från OHR som har en gedigen erfarenhet inom området.
En underbar tjej, beteendevetare i grunden, kunskaper hon har stor nytta av vid utbildning av hästar och deras ägare. Bokade in henne för en kurshelg vid "vårt" kära Lögdö Bruk. Vid såna här tillfällen är jag tacksam över Face Book, för efter att annonserat några dagar var kursen fulltecknad.
Att klickerträna eller belöningbasera som Carolina föredrar att kalla det, är för mig ett underbart sätt för både häst o människa att träna eftersom man tränar genom att säga JA till hästen och aldrig nej och fy.
Det ställer inga stora krav på hästen, men desto mer på den som håller i Klickern.
Som hästägare får man verkligen skärpa till sin känsla för att "läsa sin häst". För det gäller att ha en plan med sitt tränande och se och känna vad hästen funderar på att göra i sitt nästa steg.
Ett glatt nyfiket gäng dök upp på lördagmorgon vid ett svinkallt, blåsigt Lögdö Bruk.
Carolina gav oss en mycket intressant teorilektion under förmiddagen. Eftermiddagen gick till att "klicka in" våra hästar. Spännande att få följa de olika reaktionerna hos hästarna, en del fattade "galoschen" direkt, några hade inte riktigt motivation pga. andra prioritet er. Men till slut kunde alla associera ljudet med trevligheter.
Det finns invändningar mot det här sättet att träna eftersom många tror att man får en tiggig häst, men det är faktiskt tvärsom. Den första övningen hästarna får lära sig är att INTE tigga. Hur många icke-klicker-tränade hästar vänder bort huvud och blick vid åsynen av en morot?
Vid dagens slut var både 2 och 4-benta trötta och nöjda.
Söndagen bjöd på ett strålande väder, vi kunde skala av oss våra vinterkläder, lager efter lager. Till slut räckte våra kortärmströjor till i värmen. På morgon fick vi lägga upp en personlig plan för dagens träning.
Å det blev väldigt varierande övningar, så kul.
En ville träna på att få sin häst att stå stilla och vänta. En ville träna sin häst på att ta sprutor vilket var ett trauma för hästen. Planer på att lugna stressade hästar, långtygling, att få sin häst på volt med fin böjning var ett annat önskemål. Quartzo fick hjälp att träna på sånt han upplever som hemskheter allt sånt där som man helst ska sätta hovarna på tex. presseningar, bommar, pallar o annat "otäckt".
Den här typen av träning kan användas till allt. Vardagslydnad, trickträning, frihetsdressyr, problemlösning, man kan lära hästen vad som helst med hjälp av klickern, lyfta skuldrorna, fatta rätt galopp, skolor, you name it. Det bästa av allt är att hästarna verkligen älskar det här sättet att träna eftersom jobbet alltid belönas. Jag skulle inte gå till jobbet varje dag om jag inte visste att jag får betalt.
Ett gäng supernöjda kursdeltagre avslutade med att kräva att Carolina snart kommer tillbaka.

2 kommentarer:

  1. Kul! Visst är det roligt? När man väl kommit in i det går det inte att vända tillbaka!

    SvaraRadera
  2. Otroligt givande helg. Carolina är fantastisk!

    SvaraRadera